آش بلغور شیر ، خوراکی غنی در سحری های مشهد
آش بلغور شیر در مشهد و برخی دیگر از شهرهای استان خراسان برای بسیاری از اهالی این خطّه یادآور ماه رمضان و تداعی کننده ی مناجات در کنار سفره های سحر است.
محتویات آش بلغور شیر
مهم ترین ماده ای که برای طبخ این آش به کار می رود بلغور شیر خشک است که باید ابتدا آن را جدای از آش تهیه کرد؛ برای این کار به مقداری شیر، بلغور گندم، زرد چوبه و زیره نیاز است. علاوه بر این در آش بلغور شیر، گوشت چرخ کرده و پیاز نیز به کار می رود. گاهی در این آش سنتی، عدس و یا در صورت تمایل شلغم نیز می ریزند.
روش تهیه ی بلغور شیر خشک
ابتدا بلغور گندم را می شورند و آبکش می کنند بعد آن را با مقداری شیر روی حرارت قرار داده و می پزند. سپس مقداری نمک و زرد چوبه به آن اضافه می کنند و اجازه می دهند بلغورها همین طور که در شیر پخته می شوند، مبدل به یک مخلوط غلیظ و جانانه شوند.
این ماده ی به دست آمده را بر روی سطح صاف و تمیزی پهن می کنند و بعد یا با استفاده از نور خورشید، یا از طرق قرار دادن روی بخاری بلغورهای شیرپز را خشک می کنند.
پس از خشک شدن، بلغورها را می کوبند و خرد می کنند. این کار را می توان هم به روش سنتی انجام داد و هم با استفاده از خرد کن شیوه ی مدرن تری را در پیش گرفت. در هر دو صورت آنچه را که به دست می آید بار دیگر روی یک پارچه ی تمیز پهن می کنند تا کاملاً خشک و بدون رطوبت شود. در این مرحله می توان به آن مقداری زیره نیز اضافه کرد.
به این ترتیب، بلغور شیر خشک، به دست آمده و آماده ی استفاده برای آش بلغور شیر می شود.